Οικολογικός άνεμος
στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Επικεφαλής Υποψήφιος για την Περιφέρεια: Νίκος Χρυσόγελος
http://ecoanemos.wordpress.com, email: ecoanemos@gmail.com
Να υποστηριχθούν η γεωργία και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στην Πάρο
Επίσκεψη στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου πραγματοποίησε την Τρίτη 24 Αυγούστου ο επικεφαλής της κίνησης για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου Ν. Χρυσόγελος στο πλαίσιο της συζήτησης με εκπροσώπους φορέων από όλα τα νησιά της περιφέρειας για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Ο Νίκος Χρυσόγελος ενημερώθηκε για τα προβλήματα αλλά και για τις δυνατότητες και τις πρωτοβουλίες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου από τον πρόεδρο της Ένωσης Νίκο Τσιγώνια και τον Δ/ντή της Ένωσης Αλέξη Γκόκα, ενώ ξεναγήθηκε στο πρότυπο τυροκομείο της Ένωσης από τον Παναγιώτη Αποστολόπουλο καθώς και στην καινοτόμο μονάδα επεξεργασίας των αποβλήτων με τη βοήθεια φυσικών συστημάτων από τον Τιμολέοντα Βενετσιάνο.
Στις συζητήσεις που είχε με τους εκπροσώπους της Ένωσης, ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωσε για τις θέσεις του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ και ζήτησε έναν διαρκή και ουσιαστικό διάλογο μαζί τους στα θέματα που απασχολούν τη γεωργία στην Πάρο και στα νησιά και ιδιαίτερα για τη διαμόρφωση ενός περιφερειακού σχεδίου και κατάλληλων πολιτικών για μια βιώσιμη γεωργία στο Νότιο Αιγαίου. Επανέλαβε τη δέσμευση του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ και του ίδιου προσωπικά να σταθούν στο πλευρό των αγροτών και της Ένωσης όχι μόνο για να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση αλλά και στις πρωτοπόρες προσπάθειες τους για έναν νέο, σύγχρονο ρόλο της γεωργίας.
Κεντρικό θέμα του προγράμματος του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ είναι η διαμόρφωση, με τη συνεργασία όλων των τοπικών φορέων, μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη γεωργία στα νησιά, προσαρμοσμένης στις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά των νησιωτικών οικοσυστημάτων, στις σύγχρονες αναζητήσεις για υψηλής ποιότητας γεωργικά προϊόντα, στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από την αγροτική δραστηριότητα και στις απαιτήσεις για ένα δίκαιο εισόδημα στους γεωργούς.
Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε, τις προηγούμενες μέρες, κι άλλες παρεμβάσεις στην Πάρο για θέματα αγροτικής πολιτικής. Στις 3/9 θα βρεθεί μαζί με άλλα μέλη της Γραμματείας του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ στη Μήλο, όπου θα παρουσιάσουν σε στρογγυλό τραπέζι (στις 19.00 η ώρα, στο Δημαρχείο) τις προτάσεις του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ και θα συζητήσουν με φορείς της Μήλου με θέμα «Περιβάλλον και οικονομία στη Μήλο». Στις 2 και 4 Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας, που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, το Δήμο Σίφνου και άλλους φορείς στο νησί αυτό των Κυκλάδων. Στις 5 Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχει μαζί με άλλα στελέχη του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ στις γιορτές που οργανώνει στο αμπέλι του στη Μύκονο ο οινοπαραγωγός-βιοκαλλιεργητής και ενεργός πολίτης της Μυκόνου Νίκος Ασημομύτης, γιορτές που αποτελούν πάντα μια ευκαιρία για συνάντηση ευαισθητοποιημένων πολιτών από τα νησιά του Ν. Αιγαίου και όχι μόνο.
Για επικοινωνία: Νίκος Χρυσόγελος, 6936672882, ecoanemos@gmail.com
Ακολουθεί αναλυτικό κείμενο για την επίσκεψη στην ΕΑΣ Πάρου
Για την επίσκεψη του Νίκου Χρυσόγελου στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου
Αν και παλιότερα η Πάρος ήταν σημαντικός παραγωγός επώνυμων και ποιοτικών προϊόντων (όπως το κρασί που εξάγονταν στη Γαλλία, το κριθάρι για παραγωγή μπύρας και άλλα προϊόντα), σήμερα, όπως τόνισε ο Δ/ντής της Ένωσης Αλέξης Γκόκας, «ο αμπελο-οινικός τομέας του νησιού πλήττεται από τις αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις οίνων, την οινοποίηση σταφυλιών διπλής χρήσης με μεγάλη στρεμματική απόδοση και χαμηλή τιμή, την έλλειψη αγορανομικού ελέγχου στην αγορά κρασιού που έχει σαν αποτέλεσμα την αισχροκέρδεια από τα κανάλια διανομής (ενώ αγοράζεται το κρασί προς 0,5 Ευρώ/κιλό πωλείται στη λιανικά προς 7 Ευρώ/κιλό), τη χρήση αλκοόλης από άλλες χώρες για την παραγωγή «παραδοσιακού ελληνικού» ούζου. Αποτέλεσμα αυτών είναι ότι τα επίπεδα των αποθεμάτων κρασιού και μάλιστα οίνων ονομασίας προέλευσης σε όλη την Ελλάδα να είναι πολύ υψηλά σε σημείο που πολλοί συνεταιρισμοί να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τους αναγκαίους αποθηκευτικούς χώρους για τον φετινό τρύγο».
Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Χρυσόγελος, ξεναγήθηκε και στο κτίριο του οινοποιείου της Ένωσης που είναι σε άθλια κατάσταση αλλά και συνδέεται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η Ένωση. Το κτίριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ΄80 με δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και με την επίβλεψη των τεχνικών υπηρεσιών της τράπεζας. Όπως διαπίστωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Νίκος Χρυσόγελος, αλλά και εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης, Ν. Τσιγώνιας «η κατασκευή του οινοποιείου ήταν εγκληματική και είναι κατεδαφιστέο. Στην κυριολεξία σήμερα πέφτει από μόνο του. Σαν να μην έφτανε αυτό, το κόστος κατασκευής του έφτασε να είναι για την Ένωση πέντε ή έξι φορές μεγαλύτερο του αρχικά προβλεφθέντος και αποτέλεσε την βασική αιτία της υπερχρέωσης της αγροτικής οργάνωσης εκείνη την περίοδο και πηγή των σημερινών της προβλημάτων. Μέχρι το 1993 η ΑΤΕ εισέπραξε τόσο από την Ένωση όσο και από το κράτος περίπου 5 εκατομμύρια Ευρώ που είναι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ίδιας το διπλάσιο του χορηγηθέντος κεφαλαίου. Το 2000 ψηφίστηκε ο νόμος για τα πανωτόκια και ζητήσαμε από την τράπεζα να υπαχθούμε στις διατάξεις του και να αναπροσαρμόσουμε τα υπόλοιπα των δανείων μας, αίτημα που καθολικά απέρριψε, με αποτέλεσμα σήμερα να ζητά να της καταβληθούν άλλα τόσα και περισσότερα από αυτά που έχει ήδη εισπράξει. Τα τελευταία είκοσι χρόνια η οργάνωσή μας λειτουργεί αποκομμένη από την περιουσία της και αποκλεισμένη από κάθε πηγή άντλησης κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων του τραπεζικού δανεισμού και της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων».
Στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της Ένωσης, ο Νίκος Χρυσόγελος τους ενημέρωσε για τις θέσεις του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ, ζήτησε έναν διαρκή και ουσιαστικό διάλογο μαζί τους στα θέματα που απασχολούν τη γεωργία στην Πάρο και στα νησιά και ιδιαίτερα για τη διαμόρφωση ενός περιφερειακού σχεδίου και κατάλληλων πολιτικών για μια βιώσιμη γεωργία στο Νότιο Αιγαίου. «Η μονομερής εξάρτηση από τον μαζικό τουρισμό», τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, «δεν είναι μακροχρόνια βιώσιμη. Μαζί με τις αλλαγές στο μοντέλο τουρισμού, χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα αναγεννήσει και θα δώσει νέο ρόλο στην πρωτογενή παραγωγή στα νησιά, όπου σήμερα η αγροτική γη δέχεται μεγάλη πίεση λόγω της μαζικής τουριστικής ανάπτυξης και της απουσίας χρήσεων γης, της βαθιάς οικονομικής κρίσης αλλά και της απουσίας μιας γεωργικής πολιτικής προσαρμοσμένης στις δυνατότητες αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν στα νησιά, αλλά και των διαρθρωτιών προβλημάτων των διαφόρων αγροτικών κλάδων».
Ο Νίκος Χρυσόγελος εξέφρασε, επίσης, «την υποστήριξη του Οικολογικού Ανέμου στην προσπάθεια της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου όχι μόνο να επιβιώσει στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες αλλά και να παίξει έναν πρωτοποριακό ρόλο στην προώθηση της γεωργίας στην Πάρο αλλά και υποδειγματικής λειτουργίας των παραγωγικών της μονάδων μέσα στον τουριστικό οικισμό, χωρίς να προκαλεί προβλήματα. Η εμπειρία της Ένωσης στην πλήρη επεξεργασία - με φυσικά συστήματα - των αποβλήτων του τυροκομείου, του οινοποιείου, του ελαιουργείου καθώς και κλαδεμάτων του δήμου και καμένων μαγειρικών λαδιών αλλά και την παραγωγή από αυτά πρώτων υλών υψηλής προστιθέμενης αξίας που μπορούν να προσφέρουν σημαντικά έσοδα στην Ένωση πρέπει να διαδοθεί και σε άλλες νησιωτικές περιοχές». Κάλεσε μάλιστα τους εκπροσώπους της Ένωσης να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις σχετικές με το θέμα σε άλλα νησιά του Ν. Αιγαίου αλλά και άλλες περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τα απόβλητα αυτά εδώ και δεκαετίες.
Σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ένωση από την ΑΤΕ, ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: «Αντί η ΑΤΕ να αναγνωρίσει τις ευθύνες της ίδιας και των τεχνικών υπηρεσιών της για το διπλό σκάνδαλο με το οινοποιείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου (δηλαδή εγκληματική κατασκευή κτιρίου και πολλαπλάσιο κόστος κατασκευής σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό), υποθήκευσε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας της Ένωσης από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι να αδυνατεί αυτή τη στιγμή η Ένωση, παρά τη μεγάλη περιουσία και τις αποφάσεις πρόσφατου δικαστηρίου που θεωρεί καταχρηστική στη βάση της τη δέσμευση, να προσφύγει σε δανεισμό για τις επενδύσεις που σχεδιάζει με στόχο την επέκταση των παραγωγικών της δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων είναι ένα σύγχρονο οινοποιείο που θα ανταποκρίνεται σε «πράσινες» προδιαγραφές. Η ΑΤΕ επιμένει στην μη επίλυση της υπόθεσης την ίδια στιγμή που η ίδια αξιοποιεί δημόσιους πόρους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Είναι προκλητικό, σε μια εποχή που οι τράπεζες στηρίζονται με τεράστια ποσά, που επιβαρύνουν τους φορολογουμένους, για να μπορέσουν να αντέξουν στην κρίση, η ΑΤΕ να μην δέχεται έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό και μια ρύθμιση που δεν την επιβαρύνει οικονομικά με εκποίηση ακινήτου της Ένωσης και άμεση καταβολή επιπλέον ποσού 2.400.000 Ευρώ. Θυμίζουμε ότι η ΑΤΕ δημιουργήθηκε με στόχο να προωθεί το δημόσιο συμφέρον, ενώ η τότε Κοινότητα της Πάρου της έχει δωρήσει το καλύτερο ακίνητο του νησιού για να στεγάσει το κατάστημά της. Η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος αρνείται τα στοιχειώδη, όπως να εξαλειφθεί για παράδειγμα ένα από τα ακίνητα της Ένωσης από την υποθήκη που αντιστοιχεί στο 1/8 της περιουσίας της Ένωσης. Τα υπόλοιπα κτίρια που θα παραμείνουν υποθηκευμένα διασφαλίζουν τις όποιες - ακόμα και τις παράλογες - απαιτήσεις της τράπεζας».
Ο Νίκος Χρυσόγελος διαβεβαίωσε τα στελέχη της Ένωσης ότι θα ενημερώσει τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλη Τρεμόπουλο, για να φέρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα μια και «με τη στάση της η τράπεζα παραβιάζει την Οδηγία 12/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20/3/2000 (που κωδικοποίησε την πρώτη και δεύτερη Τραπεζική Οδηγία), επιμένοντας σε προνόμια και συμπεριφορές μιας άλλης εποχής».
Σχετικά με τα θέματα αγροτικής πολιτικής στο Ν. Αιγαίο ο Νίκος Χρυσόγελος είχε κι άλλες δραστηριότητες και παρεμβάσεις στην Πάρο το προηγούμενο διάστημα. Την Πέμπτη 19/8 έδωσε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ – για συμβολικούς λόγους στο ΑΓΡΟ-ΚΗΠΙΟ στην Παροικιά, ένα χώρο πρασίνου 23 στρεμμάτων μέσα στον οικισμό της πρωτεύουσας της Πάρου και ξεναγήθηκε στο χώρο από την αντιδήμαρχο Πάρου κ Άννα Κάγκανη και συζήτησαν για τα σχέδια του Δήμου για την προστασία κι ανάδειξη του χώρου ως μια ανάσα πρασίνου αλλά και σημείο αναφοράς για τους αγρότες του νησιού, όπως υπήρξε στο παρελθόν. To ΑΓΡΟ-ΚΗΠΙΟ είχε για χρόνια μια πορεία παρακμής, παράλληλη με αυτή της γεωργίας στην Πάρο, αλλά πέρασε πριν δύο χρόνια στο Δήμο - μετά από αγώνες κινήσεων πολιτών και της δημοτικής αρχής. Σήμερα, μπορεί να μετατραπεί ξανά σε ζωντανό χώρο για περίπατο των πολιτών, επισκέψεις και περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών, επίδειξη κομποστοποίησης οργανικών απορριμμάτων, δημιουργία φυτώριου καθώς και κέντρο στήριξης των αγροτών.
Την ίδια μέρα συμμετείχε και έκανε, επίσης, μια σύντομη παρέμβαση, στη σημαντική δημόσια εκδήλωση που οργανώθηκε από την μη κερδοσκοπική οργάνωση “ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ” (www.friendsofparos.com) με την υποστήριξη του Δήμου Πάρου κι αφορούσε στη γεωργία στο νησί και στη στήριξη των νέων αγροτών. Σε εκείνη την παρέμβαση του ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε την ανάγκη “να προωθηθούν συντονισμένα πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν την πρωτογενή παραγωγή αλλά και θα αναδείξουν ένα νέο ρόλο για τη γεωργία:
(α) Να υπάρξει μια γεωργική πολιτική για το Ν. Αιγαίο (και στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) προσαρμασμένη στις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της νησιωτικής αυτής περιφέρειας αλλά και του κάθε νησιού ανεξαρτήτως μεγέθους, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας με σύγχρονο τρόπο τα χαρακτηριστικά, τις γνώσεις και την εμπειρία που υπήρχε σε κάθε νησί. Η γεωργία έπαιζε για αιώνες σημαντικό ρόλο όχι μόνο για την παραγωγή τροφίμων και προϊόντων (πχ. κριθάρι για τη βιομηχανία μπύρας) αλλά και για την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος στα νησιά. Στη σημερινή εποχή η γεωργία, με τις κατάλληλες πολιτικές σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, μπορεί να ξαναγίνει μια βιώσιμη δραστηριότητα των νησιωτικών κοινωνιών που εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα για τον γεωργό, ποιοτικά προϊόντα για τον καταναλωτή επισκέπτη, κάτοικο, τουρίστα, προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας για την πράσινη οικονομία και βιομηχανία καθώς και διατήρηση του τοπίου, των οικοσυστημάτων και του περιβάλλοντος μακροχρόνια.
(β) Να συνδέονται μεταξύ τους και να αλληλοϋποστηρίζονται με στοχευμένες δράσεις η τουριστική, περιβαλλοντική, γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, ώστε να αποτραπεί η μονοκαλλιέργεια και η εξάρτηση από ευάλωτες μορφές τουρισμού αλλά και να αποκτήσουν πιο οικολογικά/πράσινα χαρακτηριστικά οι δραστηριότητες αυτές.
(γ) Να βοηθηθούν οι αγρότες, ιδιαίτερα οι νέοι, με κατάλληλη επιστημονική στήριξη, προγράμματα, οικονομικά εργαλεία και τράπεζες ντόπιων σπόρων και τοπικών φυλών ζώων (συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων για την οικολογική γεωργία, τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου).
(δ) Να προωθηθούν, κατά απόλυτη προτεραιότητα, η κατανάλωση τοπικών ποιοτικών προϊόντων από τα εστιατόρια και τις τουριστικές μονάδες του νησιού, να διευρυνθεί η αγορά ποιοτικών – οικολογικών προϊόντων και να δημιουργηθούν δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών έτσι ώστε και οι αγρότες – κτηνοτρόφοι να έχουν διασφαλισμένη την απορρόφηση της παραγωγής τους και μια δίκαιη αμοιβή για τον κόπο τους, και οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά, υγιεινά, ασφαλή και προσιτά από άποψη τιμών προϊόντα.
Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών, του κάθε πολίτη αλλά και της αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός για την προώθηση τέτοιων πρωτοβουλιών καθώς και για την αλλαγή των οικονομικών πολιτικών στο Ν. Αιγαίο”.
Τι είναι ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ
Η κίνηση για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ δημιουργήθηκε από ενεργούς πολίτες που έχουν τόπο διαμονής ή καταγωγής τα νησιά, αλλά κυρίως τα αγαπάνε, νοιώθουν μεγάλη υποχρέωση να συμβάλλουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον και πιστεύουν ότι χρειάζεται να φυσήξει άνεμος αλλαγής στην περιοχή, ιδιαίτερα σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και πολιτισμικής κρίσης.
Η κίνηση έχει Blog http://ecoanemos.wordpress.com στο οποίο έχει δημοσιοποιήσει τη διακήρυξη και το Πρόγραμμά της, το οποίο θα οριστικοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου με συμμετοχικό τρόπο, με τις παρατηρήσεις και προτάσεις φορέων και ενεργών πολιτών.
Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ δεν είναι απλώς μια εκλογική κίνηση αλλά μια πρωτοβουλία που αφορά σε αλλαγές πολιτικών, πρακτικών, αξιών και τρόπων ζωής ώστε τα νησιά να έχουν ένα βιώσιμο μέλλον. Η κίνηση επιδιώκει αλλαγές μέσα από την κριτική αλλά και την κατάθεση προτάσεων, τη συνεργασία, την κοινή δράση, την ενεργή παρέμβαση στην καθημερινή ζωή των νησιών, τη συμμετοχή στους θεσμούς, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου.
Θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας με email: ecoanemos@gmail.com
ή στο facebook http://www.facebook.com/profile.php?id=100001339908963
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου