ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Η διαχειριστική ομάδα του ΝΕΑ ΠΑΡΟΣ έχει αποφασίσει να μην κάνει αναρτήσεις σε ανώνυμα σχόλια και κείμενα.Παρακαλούνται οι αναγνώστες να μην στέλνουν ανώνυμα σχόλια και κείμενα.Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Το Δ.Σ του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου σας καλεί να προσέλθετε στις 20 Μαρτίου 2010 και ώρα 09:00 π.μ στο ξεν/χείο Αγνάντι,στην Επιστημονική ημερίδα με τίτλο « ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ »,και θέμα τον καρκίνο του μαστού και τη θεραπεία του .
Την επιστημονική ημερίδα με τίτλο: «Η Απεικόνιση του Μαστού», διοργανώνετε από το Κέντρο Υγείας Πάρου και το Τμήμα Διαγνωστικής Μαστού Α.Ο.Ν.Α. «Άγιος Σάββας», με συνδιοργανωτή τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Πάρου – Αντιπάρου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Β’ ΔΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων, του Επαρχείου και του Δήμου Πάρου. Οι ομιλητές είναι καταξιωμένοι επιστήμονες.Στόχος της ημερίδας, σύμφωνα με τον Διευθυντή του ακτινολογικού του Κ.Υ. Βασίλη Παναρίτη, που μίλησε στη ΦτΠ, είναι να ενημερωθούν όλες οι γυναίκες για τη σπουδαιότητα της μαστογραφίας, για το πώς γίνεται, τι δείχνει… Όπως λέει, το θέμα δεν είναι μόνο η απεικόνιση του μαστού, αλλά η σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης, ακόμη και μικρών αλλοιώσεων στο μαστό, που μετά από δύο - τρία χρόνια μπορεί να εξελιχθούν και να μην αντιμετωπίζονται. Ενώ αν η διάγνωση γίνει έγκαιρα, είναι απόλυτα σωτήρια. Δηλαδή, αλλοιώσεις (καρκίνοι) των 5 και πλέον χιλιοστών, εφόσον διαγνωστούν, μπορούν να είναι απόλυτα ιάσιμοι. Η θεραπεία γίνεται με ειδικές τεχνικές, όπως τετατεκτομή, δηλαδή με εντοπισμένη αφαίρεση του ογκιδίου και ίσως κάποιου λεμφαδένα, πιθανώς στη μασχάλη, εάν έχει προσβληθεί. Υπάρχει βέβαια μια διαφοροποίηση των τύπων του καρκίνου, πόσο επιθετικοί είναι, εάν αφορά λεμφαδένες στη μασχάλη ή όχι, αλλά, επαναλαμβάνει ο κ. Παναρίτης, η έγκαιρη διάγνωση είναι σωτήρια.
Ψηλάφιση και μαστογραφία Σύμφωνα με τον κ. Παναρίτη, από 40 ετών και πάνω οι γυναίκες πρέπει να κάνουν μαστογραφία μία φορά το χρόνο, αλλά από τα 25 τους χρόνια θα πρέπει μόνες τους να ψηλαφίζουν (αυτοεξέταση) κάθε μήνα μόνες το στήθος τους και αν διαπιστώσουν κάποια αλλαγή, ν’ απευθυνθούν αμέσως σε ειδικό γιατρό. Ο καλοήθης όγκος δεν μας ανησυχεί, λέει ο κ. Παναρίτης, γιατί είναι ένα εύρημα που είτε δεν θα μας απασχολήσει καθόλου, είτε θα μας απασχολήσει με την έννοια να εξαχθεί, αλλά χωρίς να εγκυμονεί κίνδυνο, ενώ ο κακοήθης όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί τόσο πιο καλά θα είναι τα αποτελέσματα. Σήμερα, με τις νέες θεραπείες, ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται πολύ καλά πλέον και γρήγορα. Μάλιστα θα γίνει ειδική ομιλία στην ημερίδα, για τη νέα μέθοδο γονιδιακής θεραπείας. Γι’ αυτό, ο κ. Παναρίτης τονίζει ότι θα πρέπει να έρθει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται, κυρίως γυναίκες όλων των ηλικιών και να ενημερωθούν για το συγκεκριμένο θέμα που τις αφορά άμεσα. Αφορά όμως και τους άνδρες, που πρέπει να ευαισθητοποιηθούν, γιατί όπως λέει ο κ. Παναρίτης, πολλές γυναίκες είναι αμελείς και οι άνδρες θα πρέπει να τις παροτρύνουν να εξετάζονται. Λειτουργεί μαστογράφος στο Κ.Υ. Ο κ. Παναρίτης Παναρίτης, επισημαίνει ότι υπάρχει μαστογράφος στο Κέντρο Υγείας, ο οποίος λειτουργεί. Οι γυναίκες που ενδιαφέρονται μπορούν να κλείσουν ραντεβού, επικοινωνώντας με το ακτινολογικό. Οι μαστογραφίες γίνονται κάθε Τετάρτη απόγευμα, εκτός και αν είναι επείγον, αν υπάρχει δηλαδή ένδειξη για άμεση εξέταση, οπότε η μαστογραφία γίνεται την ίδια στιγμή και τα αποτελέσματα βγαίνουν την ίδια μέρα, εφόσον διαπιστωθεί ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις. Σε νορμάλ όμως περιπτώσεις, τα αποτελέσματα βγαίνουν σε περίπου τέσσερις ημέρες.
Θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά η παρουσία σας,και να θυμάστε πάντα ότι Σωτήρια είναι η έγκαιρη διάγνωση.
Με ιδιαίτερη τιμή Για το Δ.Σ.του Εμπορoεπαγγελματικού Συλλόγου
Ο Πρόεδρος Ο Γ.Γραμματέας
Αλιπράντης Απόστολος Τριαντάφυλλος Αναστάσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου