ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Η διαχειριστική ομάδα του ΝΕΑ ΠΑΡΟΣ έχει αποφασίσει να μην κάνει αναρτήσεις σε ανώνυμα σχόλια και κείμενα.Παρακαλούνται οι αναγνώστες να μην στέλνουν ανώνυμα σχόλια και κείμενα.Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010 ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ.


Τελικά φθάσαμε στο δια ταύτα και απομένουν σχεδόν δέκα μήνες έως τις τοπικές εκλογές στο νησί μας.
Τα σενάρια και οι πληροφορίες που κυκλοφορούν είναι πολλά ,άλλα έχουν βάση και άλλα δεν μπορούν να σταθούν στην λογική και στην πραγματικότητα.
Κανένας μέχρι τώρα ουσιαστικά δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ,περιμένοντας όπως φαίνεται να κάνει πρώτος την κίνηση ο αντίπαλος ώστε να έχει στρατηγικό πλεόνέκτημα.
Τι κυκλοφορεί όμως και τι από αυτά έχουν πιθανότητες να φtάσουν έως το νήμα του Νοεμβρίου;
Ο Χρήστος Βλαχογιάννης σημερινός Δήμαρχος του νησιού άν και δεν είναι εκλεγμένος από τον Παριανό λαό, από ότι διαφαίνεται επιθυμεί να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο,για πρώτη φορά ως επικεφαλής συνδυασμού,μετά μάλιστα και από την ολοφάνερη στήριξη που παρείχε προς αυτόν, ο πρώην δήμαρχος και νυν υπουργός Γιαννης Ραγκούσης στην πρόσφατη ομιλία του στην Πάρο.
Ο Χρήστος Βλαχογιάννης προσπάθησε κατά την διάρκεια της δημαρχιακής του θητείας να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να προχωρήσει στην διαχείριση και τακτοποίηση των θεμάτων και εκκρεμμοτήτων του Δήμου αθόρυβα και πολλές φορές και με την συνεργασία της αντιπολίτευσης ,την οποία πλαισίωσε στρατηγικά, ούτως ωστε να εκτελέσει την αποστολή του χωρίς τριβές και εμπόδια.
Είναι βέβαια γεγονός ότι κατά την διάρκεια της θητείας του δεν επέδειξε ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα και διοικητικά προσόντα ,με αποτέλεσμα κατά γενική ομολογία ο Δήμος παρουσίασε μια διαλυτική εικόνα και ο καθένας έκανε ότι ήθελε,ενώ ο ίδιος ο Δήμαρχος κατέστη όμηρος δυό-τριών συμβούλων της παράταξής του οι οποίοι χρόνια τωρα έχουν χρησιμοποιήσει τον Δήμο σαν βιοποριστική τους ενασχόληση και τσιφλίκι τους.
Η σκέψη του Χρήστου Βλαχογιάννη είναι η συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου με αρχική βάση από το πρήγούμενο της παράταξης και ενισχυμένο με ορισμένα άτομα της αντιπολιτευσης,τα οποια ο ίδιος έχει προσεγγίσει(Κοντός ,Κουτσουράκης,Κωβαιος)ούτως ώστε να δώσει την εντύπωση μιας υπερκομματικής κίνησης .
Ορισμένα από τα άτομα της αντιπολίτευσης καλοβλέπουν αυτή την κίνηση διότι γνωρίζουν ότι δεν έχουν πολιτικό μέλλον και τους φαντάζει ως σανίδα σωτηρίας,κάποια άλλα όμως, τα οποία έχουν προσωπικές φιλοδοξίες για το μέλλον καταλαβαίνουν ότι μια τέτοια ενέργεια τους ,θα σημαίνει και το τέλος των φιλοδοξιών τους και γιαυτό το λόγο σκέπτονται παρα πολύ πριν προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση.
Το σενάριο του ενός υπερκομματικού ψηφοδελτίου φαντάζει άπιαστο όνειρο ,μετά από τη σταθερή θέση της Νέας Δημοκρατίας για την στήριξη Δημάρχων προερχομένων από το χώρο της ή τουλάχιστον ανεξάρτητων που θα έχουν την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών.
Σε αυτή την περίπτωση ο Χρήστος Βλαχογιάννης είναι γνωστό ότι είναι οργανωμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ότι από αυτό στηρίζεται,επομένως δεν υπάρχει περίπτωση να στηριχθεί σε μια τέτοια προσπάθεια από την Νέα Δημοκρατία.
Αυτό βέβαια ο σημερινός Δήμαρχος το γνωρίζει πολύ καλά, αλλά λειτουργεί με αυτό τον τρόπο δημιουργώντας ρήγμα και διάσπαση στην άλλη πλευρά χρησιμοποιώντας κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας βασιζόμενος στην αφέλεια τους ,αλλά και στην ικανοποίηση του προσωπικού τους εγωισμού.Ο Χρήστος Βλαχογιάννης πιστεύει ή θέλει να πιστεύει ότι έαν λύσει το πρόβλημα με την αντίπαλη παράταξη μετά θα είναι εύκολο γιαυτόν και τον πολιτικό του μέντορα να λύσουν και το εσωκομματικό ,το οποίο λέγεται Γρηγορία Πρωτολάτη.
Η Γρηγορία Πρωτολάτη μετά από την δεδομένη νέα διοικητική μεταρύθμιση, η οποία καταργεί τα επαρχεία,βλέπει το πολιτικό της μέλλον αβέβαιο και όχι μόνο το πολιτικό της αλλά και το επαγγελματικό της ,αφού επί σειρά ετών έχει έγκαταλείψει την δικηγορία και ασχολείται με την πολιτική.Η ίδια έβλεπε τον Δήμο Πάρου σαν την μόνη διέξοδο, μετά την αποχώρηση του Γιάννη Ραγκούση και πίστευε ότι δικαιούται τη υποψηφιότητα έναντι όλων των άλλων.
Δεν υπολόγισε όμως ότι ο Γιάννης Ραγκούσης δεν ξέχασε την κόντρα που είχαν και η οποία έχει γίνει αιτία για την ένταση στις σχέσεις τους παρά τις προσπάθειες που καταβάλει η ίδια για αναθέρμανση.
Παρ' όλα αυτά είχε πιστέψει τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Βλαχογιάννη ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος και έτσι είχε αρχίσει από πολύ νωρίς την προσπάθεια της για την κατάκτηση του δημαρχιακού αξιώματος.
Σε πολλές κατ' ιδίαν συναντήσεις με φίλους είχε εκμυστηρευθεί τον διακαή πόθο και μάλιστα από πολλούς έχει ζητήσει και την συμμετοχή τους στο υπό κατάρτιση ψηφοδέλτιο.Έστησε ένα επικοινωνιακό επιτελείο από μία τοπική εφημερίδα και τοπικό μπλόκερς, οι οποίοι ανέλαβαν εργολαβικά τη προώθησή της και την προβολή της ,αδειάζοντας τον Χρήστο Βλαχογιάννη για χάρι της και όχι μόνο γι' αυτό.
Η Γρηγορία Πρωτολάτη πιστεύουμε ότι αυτή την στιγμή δεν έχει καμμία άλλη επιλογή από το να επιμείνη στην υποψηφιότητα της είτε αυτό το κάνει ως μέσο εκβιασμού προς τα ψηλά,είτε πιστεύει ότι τελικά θα καταφέρει να κερδίσει το χρίσμα μετά από την πίεση και το φόβο ότι θα χαθεί ο Δήμος εάν το ΠΑΣΟΚ διασπαστεί.
Βέβαια κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδραση του Υπουργού Εσωτερικών σε αυτή την περίπτωση ,ο οποίος, όλλοι ξέρουμε 'οτι σε κάτι τέτοια θέματα έχει τον τρόπο και βρίσκει λύσεις .Αφού λύσουν τα εσωκομματικά προβλήματα τους οι δυο διεκδικητές του χρίσματος του ΠΑΣΟΚ ,θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στο τι θα βρουν απέναντί τους και αυτό λέγεται Ηλίας Κουντρομιχαλης.
Ο πρώην Λιμενάρχης του νησιού είναι γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δούλευε αθόρυβα ,δημιουργώντας καλές σχέσεις με τον απλό παριανό και σκληρή αντιπαράθεση με το κατεστημένο που λυμαίνει πολιτικά το νησί επί δεκαετίες.
Τελικά ενώ πολύ δεν πίστευαν ότι μια τέτοια υποψηφιότητα θα είχε τύχη,αποδεικνύεται ότι ,όχι μόνο περπάτησε αλλά έχει δημιουργήσει και προυποθέσεις για μια καλή πορεία.Το θετικό σε αυτήν την υποψηφιότητα είναι ότι δεν υπάρχει πολιτικό παρελθόν που μπορεί να γίνει αντικείμενο κριτικής,ενώ υπάρχει ενα υπηρεσιακό παρελθόν το οποίο έδειξε έναν άνθρωπο με αποφασιστικότητα και τσαγανό, να μην μασάει τα λόγια του και να μην υποκύπτει σε πιέσεις και συμφέροντα .
Πρόβλημα βέβαια θα αντιμετωπίσει στην συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου,διότι έχει βρεθεί απέναντι σχεδόν στο σύνολο του σημερινού δημοτικού συμβουλίου.
Αυτό μπορεί να είναι μειονέκτημα αλλά μπορεί να είναι και πλεονέκτημα εάν κυριαρχήσει η αντίληψη της ριζικής αλλαγής σε πρόσωπα και πράγματα.
Οι σχέσεις του Ηλία Κουντρομιχάλη με τον νυν αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και το Δημήτρη Αβραμόπουλο και μπροστά στη λογική για νέα πρόσωπα, άφθαρτα και αποδεκτά από την κοινωνία, του δίνουν μεγάλο πλεονέκτημα για την στήριξη του από την Νέα Δημοκρατία.
Σε αυτή την περίπτωση όμως θα έχει να αντιμετωπίσει ένα εσωκομματικό πρόβλημα που λέγεται Λοιζος Κοντός.
Ο Λοιζος Κοντός μετά την παταγώδη αποτυχία του το 2006,τώρα προσπαθεί σε ανασύνταξη των δυνάμεων του ,όχι για να διεκδικήσει τον Δήμο διότι γνωρίζει καλά και ο ίδιος ότι κάτι τέτοιο δεν ειναι εφικτό,αλλά για να διαπραγματευθεί το πολιτικό του μέλλον και την κοινωνική του καταξίωση ,σε μια ενιαία προσπάθεια με τον Χρήστο Βλαχογιαννη.
Προσπαθεί μέσω των ανθρώπων που επηρεάζει μέσα στην τοπική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας να περάσει αυτό το μήνυμα ούτως ώστε να ακυρωθεί οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία.Βέβαια τα ερείσματα που διαθέτει είναι ελάχιστα και σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό κομματικό επίπεδο ,καθιστώντας έτσι αδύνατον την εφαρμογή του σεναρίου αυτού.Στο τέλος θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να αποσυρθεί.
Κανείς δεν πρέπει να υποβαθμίζει το ρόλο της αριστεράς στις επερχόμενες εκλογές.
Βέβαια δεν έχει την πολιτική δύναμη να διεκδικήσει τον Δήμο αλλά έχει ικανά στελέχη τα οποία μπορούν να εκλεγούν και ως αυτόνομη μειοψηφία στο Δήμο έχοντας δική τους φωνή.
Ο καιρός περνάει γρήγορα ,οι εκλογες πλησιάζουν οι διαβουλεύσεις καλά κρατούν καθώς και τα παρασκήνια,τα προβλήματα του νησιού μας όμως είναι πολλά και μεγάλα και δεν μπορούν να περιμένουν .
Γι' αυτό εμείς πρέπει να αποφασίσουμε να εκλέξουμε ικανούς και ανθρώπους που μπορούν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον .

2 σχόλια:

  1. Πιστεύω ότι τελικά η ομάδα Λούη θα προτιμήσει να συνταχθεί με τον Βλαχογιάννη,από το να είναι υπό τον Κουτρομιχάλη.Αυτό βέβαια δεν γνωρίζω πως θα λειτουργήσει ,αλλά θα φέρει πλήγμα στην Νέα Δημοκρατία.Επίσης συγχαρητήρια για τις αναρτήσεις σας,διατηρείστε αυτό το επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή