ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Η διαχειριστική ομάδα του ΝΕΑ ΠΑΡΟΣ έχει αποφασίσει να μην κάνει αναρτήσεις σε ανώνυμα σχόλια και κείμενα.Παρακαλούνται οι αναγνώστες να μην στέλνουν ανώνυμα σχόλια και κείμενα.Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2010


Ο «Καποδίστριας 2» έγινε «Καλλικράτης», αλλά δεν μας είπαν: ποιος θα πληρώσει το…μάρμαρο;Από Factorx | Κυρ. 10 Ιαν 2010, 20:51 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.


Είδαμε τον κ. Ραγκούση νωρίτερα να διαβάζει στο Υπουργικό Συμβούλιο τις βασικές αρχές του σχεδίου Καλλικράτης για τη νέα διοικητική δομή της Χώρας. Τον ακούσαμε να απαριθμεί με στόμφο μια σειρά από νέα όργανα (Αντιδημάρχους τοπικούς – αντιδημάρχους θεματικούς, Συνήγορο του Δημότη, επιτροπές διαβούλευσης, να Ειδική Γραμματεία στο Υπουργείο Εσωτερικών, μια σειρά από αντίστοιχα όργανα στις Περιφερειακές Αυτοδιοίκησεις κλπ.). Και αρχίσαμε όλοι να διερωτώμαστε που θα βρούμε τα λεφτά για τέτοια πολύπλοκα και πολυδάπανα σχήματα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Κάτι ψέλλισε ο κ. Ραγκούσης για χρηματοδότηση από το ΦΠΑ (άρα μάλλον πάμε για μεγάλη αύξηση, αφού ήδη το 2% του φόρου πηγαίνει στις Νομαρχίες), για τροποποίηση και αξιοποίηση του ΕΣΠΑ (στη μέση της 4ης προγραμματικής περιόδου!), ενώ, το κείμενο που δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών στη δημοσιότητα κάνει ρητά λόγο για φορολογική αποκέντρωση και θεσμοθέτηση τοπικών και περιφερειακών φόρων, μέσω των οποίων θα εξασφαλισθούν μόνιμοι πόροι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειάζονται περισσότερα για να καταλάβουμε ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο για τις …ερασιτεχνικές εργολαβίες αυτού του Καλλικράτη; Ο δημότης βέβαια, οπότε σίγουρα χρειάζεται εκείνος ο συνήγορος του δημότη που καθιερώνουν!

Το νομοσχέδιο

Με το νομοσχέδιο για τη «Νέα αρχιτεκτονική για την Αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη Διοίκηση», επέρχονται βαθιές και ριζικές αλλαγές στη δομή διοίκησης της χώρας.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται ευρεία συγχώνευση των Δήμων -ο αριθμός τους περιορίζεται περίπου sτο 1/3 των σημερινών κι απομένουν περί τους 370-, καταργούνται οι Νομοί, ως αυτόνομες διοικητικές μονάδες- μετατρέπονται σε νομαρχιακά διαμερίσματα- όπως και οι Νομάρχες.

Στη θέση τους θεσπίζονται οι Περιφέρειες, με αιρετά όργανα τον Περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη και την Περιφερειακή Εκτελεστική Επιτροπή.

Αντί των 76 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που σήμερα αποτελούν τις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, η χώρα θα διαιρεθεί σε 13 Περιφέρειες και τα επίπεδα διοίκησης θα μειωθούν, επιφέροντας αυταπόδεικτη μείωση δαπανών και γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με μία γενική προσέγγιση εφαρμογής των κριτηρίων, από τους 1034 ΟΤΑ θεμελιώνονται λιγότεροι από 370 Δήμοι.

Ταυτόχρονα καταργούνται περίπου 4000 από τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων.

Επίσης, θεμελιώνονται έως 7 Γενικές Διοικήσεις που αντικαθιστούν τις 13 κρατικές περιφέρειες. Οι γενικές διοικήσεις θα έχουν όσες αρμοδιότητες δεν μπορούν να παραχωρηθούν από το Σύνταγμα τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, αλλά και ευαίσθητες αρμοδιότητες, όπως την μετανάστευση, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών

Τέλος, καθιερώνεται Ειδική Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας των Ο.Τ.Α. και κάθε δαπάνη των δήμων θα ελέγχεται προκαταβολικά ενώ θα υπάρξει υποχρεωτική ανάρτηση των διοικητικών αποφάσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμα ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για την κατανομή των πόρων με γεωγραφικά, οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια και ανακοίνωσε ότι οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συνδεθούν εφεξής με το ΦΠΑ έτσι ώστε η αυτοδιοίκηση να συμβάλλει και αυτή στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Κονδύλια ύψους 650 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αναθεωρούνται και προσαρμόζονται και θα προσληφθεί το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό από νομικούς, οικονομολόγους και μηχανικούς που θα στελεχώσουν την τοπική αυτοδιοίκηση υπό τον όρο ότι τα στελέχη αυτά θα παραμένουν επί δεκαετία στους δήμους στους οποίους θα εργάζονται.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικά δημοτικά ΚΕΠ, θα αρχίσει να αξιοποιείται η “έξυπνη” κάρτα δημότη, ενώ οι δήμοι θα εξοπλιστούν με ATM τα οποία θα συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό ΚΕΠ και θα παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο επί 365 μέρες.

Τέλος, θα δημιουργηθεί διοικητική “βοήθεια στο σπίτι” για τους δημότες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες και θα θεσμοθετηθεί ο “δημοτικός ανταποκριτής”, δηλαδή ο πολυδύναμος υπάλληλος που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους με αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών.

2 σχόλια:

  1. προχειρότητα ούτε πόσες είναι οι νομαρχίες δεν ξέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά του έφεξε του Λούη,θα γίνει αντιδήμαρχος με αρκετές αρμοδιότητες,κάτι σαν τον Γαβαλά να πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή